Popedalle Suomi-palkinto

Popedalle Suomi-palkinto

 

Popeda on vastaanottanut valtioneuvoston juhlahuoneistossa opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman Suomi-palkinnon. Kyseinen kulttuuripalkinto myönnetään vuosittain tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. Veikkausvoittovaroista maksettava palkinto oli tänä vuonna suuruudeltaan 22 000 euroa ja sen ojensi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen. Muita palkittavia olivat laulaja Hilja Grönfors, taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger yhdessä, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, pianisti Jukka Nykänen, kirjailija Timo Parvela, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kuvaaja Timo Salminen sekä Taide- ja kulttuurikeskus Kaarisilta ry. Suomi-palkinnoista päättää kulttuuriministeri apunaan eri taiteenalojen edustajista koostuva raati.

Palkintoperusteluissa kerrotaan: ”Rock-yhtye Popeda on ’manserockin’ ikoni, joka on jyskyttänyt omaa tietään yksinkertaisen ja tarttuvan ”äijärokin” airuena pian jo 40 vuotta. Yhtyeen keulakuva Pate Mustajärvi on elävä legenda, joka viihtyy yhä sekä tanssilavoilla että konserttisaleissa niin soolona kuin bändinsä kanssa. Popeda hallitsee myös itseironian, ja sitä on kuunneltu jo pitkään leppoisana, mutta maskuliinisuutta tihkuvana hyvän tuulen ryhmänä. Popedaa kuuntelevat sekä nykynuoret että jo eläkeikää lähestyvä 70-luvun nuorisosukupolvi”. 

”Tämä palkinto tuli kylläkin ihan puskista. Mukava huomata, että puskistakin voi ilmestyä jotain positiivista. Olen otettu ja kiitän kunniasta”, kommentoi palkintoa bändin kapteeni Pate Mustajärvi.

Popedan Suomi-palkintoa oli vastaanottamassa Mustajärven lisäksi kitaristi ja biisintekijä Costello Hautamäki. ”Tällainen huomionosoitus on mahtava juttu, mutta täytyy muistaa, että Popeda on suksinut omia latujaan jo kohta 40 vuotta. Välittämättä trendeistä olemme sinnikkäästi pitäneet oman päämme ja tehneet suomirokkia suomalaisille suurella sydämellä. Tämän palkinnon saajana voisi yhtä hyvin olla kaikki Popeda-fanit kautta vuosikymmenten – koska vuosituhat on vaihtunut bändin uran aikana, voimme kai jo todeta ’kautta vuosituhansien’! Popeda on ollut yhtä pysyvä ilmiö ja tasalaatuinen kuin suomalainen Koskenkorva. Hyvää reseptiä ei kannata mennä muuttamaan. Suomirock on myös siitä hieno juttu, että se ei ole tuontitavaraa vaan se on aina aitoa suomalaista käsityötä. Lähimusiikkia lähituottajilta. Olkaamme ylpeitä siitä!”, Hautamäki sanoo.

Popedan kiertue jatkuu huomenna perjantaina 5.12. Kotkan Ruonalan halliin, lauantaina 6.12. Helsingin Tavastialle, perjantaina 12.12. Vantaan Tulisuudelmaan ja lauantaina 13.12. Jämsän Himokselle. Yhtyeen keikkavuosi huipentuu 19.-21.12. kahteen risteilykeikkaan M/S Baltic Princessillä Paula Koivuniemen kanssa.

Popeda perustettiin vuonna 1977 ja sen levyjä on tähän mennessä myyty liki miljoona. Seinilleen yhtyeen jäsenet ovat saaneet ripustaa 19 jalometallilevyä. Vuosittain bändi tekee noin 100 keikkaa.