Eläkeläiset julkaisee "Humppakalmisto"-albumin 15.11.2013

Eläkeläiset julkaisee "Humppakalmisto"-albumin 15.11.2013

Alunperin kertakäyttövitsiksi tarkoitettu Eläkeläiset-yhtyeen esiintyminen kesällä 1993 osoittautuikin lopulta kokoonpanon pitkäkestoisen uran ensiaskeleeksi. Yhtyeen yli 20 vuoden taipaleeseen mahtuu 10 studioalbumia, kaksi live-albumia, kaksi tuplakokoelmaa, kultaa myynyt DVD, seitsemän EP:tä, neljännen painoksen saanut kirja ja sarjakuva-albumi sekä 600 keikkaa, joista puolet on tehty ulkomailla.
Nyt vuorossa on 11. albumi ”Humppakalmisto”, joka saatetaan maailmaan 15.11.2013. Se on samalla Eläkeläisten debyytti uudelle yhteistyökumppanille Akun Tehtaalle, joka löytyi Ylöjärveltä: ”Basistimme Martti löysi uuden yhteistyökumppanimme Ylöjärven Humppamarketin kassajonosta. Siinä oli semmoinen oranssi tarra jossa luki -30%. Hyvä ostos”, kuvailee Onni Waris.

Eläkeläiset on työstänyt kaikessa kovaäänisyydessään albumia valmiiksi Akun Tehtaalla koko alkusyksyn. Luvassa on 17 kappaletta menevää humppaa ja vetävää jenkkaa.

Onni kuvailee levyn pitkää ja huolellista suunnittelua sanoin: ”Tunnelin päässä häämötti vaan umpi. Umpihutikka. Tuottajamme kuoppakorva orjapiiskuri Hienosen Ensio hihkaisi, että tehkää Lasten humppalevy – myö siihen jotta ei käy, lapset on ilkeitä wanhuksille, vievät rahat ja pilkkaavat eivätkä anna etuilla. Sitten se soperteli, jotta tehkää humppalevy koirille, saatte haukkua kaikki ja vielä ratiossa. Koiranomistajat ostaa kyllä sitä, ne on sen verran höynäytettäviä. Ei hemmetti, koirat puree. Etenkin omat. Sitten se ehotteli jo, että tehkää jenkkoja kissoille, nau’utte muutenkin joka asiasta. Marmatatte ja kirjottelette yleisöosastolle juttujanne, joita ette ees ite jaksa lukea. Ei kelvannu sekään. Siinä vaiheessa oli jo sen verran painetta veressä, jotta uhattiin sitä virsilevyllä – korvataan Jeesus sanalla Jenkka ja Jumala sanalla Humppa. Se jo naurattikin vallan hemmetisti vaan ei tullut kauppoja. Sitten ilmoille heitettiin ehdotus kansanlauluista ja muista ikiwanhoista jollotuksista, johon mie raakuin naama punasena jotta ’Vain miun kuolleen ruumiini yli. Tylsiä ovat ne kansanlaulut, mitä pöljempi kansa sen tylsempi laulu’, tuumasin.”

Lopulta suljetun lippuääänestyksen jälkeen päätettiin yksimielisesti, että seuraava levy tehtäisiin niistä tradi-kappaleista eli kappaleista, joihin ei tarvitse hakea lupia: ”Niistä voi tehdä vaikka miten hirveitä versioita eikä kukaan ole lähettelemässä lakimiestä ovelle kolkuttelemaan. Ja niin tehtiinkin, ihan hirveitä versioita tehtiin! Ja onhan levyllä niitä virsiäkin ja kuumaa hottia Ameriikan Yhdysvaltojen puuvillapelloita sekä Austraalian tasangoilta!”

Käännöskappaleiden lisäksi Eläkeläiset on kokeillut siipiään myös omilla sävellyksillään, joista ”Hulluna humpasta” päätyi kolmanneksi Suomen Euroviisukarsinnoissa vuonna 2010. Ennakkosuosikin asemasta huolimatta yleisö piti ryhmän esitystä lopulta hieman turhan rajuna. Vuonna 2013 Eläkeläiset on suomalainen instituutio ja legenda niin kotimaassaan kuin muuallakin Euroopassa, mutta edelleen anarkistinen ja arvaamaton – ei ihan huonosti kertakäyttövitsiltä.

Uudenlaisen humppakuorrutuksen saaneita ikivihreitä kuullaan livenä levyjulkkarikeikoilla Jyväskylän Lutakossa (15.11.) ja Joensuun Kerubissa (16.11.).

Lataa ”Humppaa veressä” (”Swing low sweet chariot”)”-biisi radiosoittoon TÄSTÄ!
säv: trad., san: Onni Waris. Sov. Eläkeläiset ja Ensio Hienonen
FIENB 1300003

Katso ”Humppaa veressä” -kappaleen video http://www.youtube.com/watch?v=KIEK165qdXY

Humppakalmisto-biisilista:
1. Humppaa veressä
2. Aimolle heila
3. Humppavammanen
4. Pultsariano Humpparotti
5. Vanhan ukon humppa
6. Humppalähetystö
7. Humppakerjäläinen
8. Humppaan pellolla
9. Mahtavat ilkamat
10. Humppaa ja jenkkaa
11. Humppapullon henki
12. Rattoisa humppa
13. Mummo elä mee
14. Hanuria hellästi
15. Sieluni huutaa humppaa
16. Humppakunto
17. Humppariivaaja

Eläkeläiset-levyjulkkarikeikat:
15.11. Jyväskylä, Ilokivi
16.11. Joensuu, Kerubi

 

http://www.humppa.com/