Hannu Karpo tekee paluun: elokuva tulossa teattereihin syksyllä

Hannu Karpo tekee paluun: elokuva tulossa teattereihin syksyllä


Stillkuva elokuvasta Karpo © napafilms

Kotimaisen tv-journalismin elävästä legendasta Hannu Karposta on valmistumassa dokumenttielokuva Karpo, joka saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 25.9.2020. Elokuva kuvaa Hannu Karpon vuosikymmenten uraa toimittajana sekä käänteitä, jotka tekivät Karposta ilmiön ja koko kansan tunteman tv-kasvon.

”Karpon työ kansan äänenä oli aikalaisilleen instituutio, jonka arvoa ei ohjelmien ilmestyessä ehkä täysin ymmärretty. Se, että toimittaja nousee systeemiä vastaan ja muodostaa TV:n välityksellä työllään ’kansankäräjät’, on hyvin ainutlaatuista – asia, jota sittemmin moni on kaivannut. Mistä saa enää oikeutta, kun ei ole Karpoakaan?” sanoo Karpo-elokuvan ohjaaja, Jussi-palkittu Ari Matikainen (mm. Sota ja mielenrauha, Yhden tähden hotelli).
Elokuvan tuottaa napafilms ja tuottajana toimii Liisa Karpo.

Suomalainen ikoni Hannu Karpo on tallentunut kansakunnan muistiin oman tiensä kulkijana, joka raportoi väsymättä ja kuvia kumartamatta tavallisten suomalaisten ihmisten kohtaamista vääryyksistä. Kaikki tietävät Karpon, mutta harva tuntee miehen karvahatun alla.

Karpo-elokuvassa kerrotaan myös niistä uhrauksista, joita ohjelmien teko ja vääryyttä kokeneiden kansalaisten puolustaminen vaativat. Karpo rohkeni mennä alueille, joita muut karttoivat. Koko kansan rakastaman televisio-ohjelman tuotannossa käytettiin toisinaan mitä ällistyttävämpiä keinoja ja liikuttiin lain molemmin puolin. Karpoa oli mahdotonta pysäyttää syyttein tai uhkauksin, sillä kansan silmissä hänestä kasvoi oikeuslaitostakin suurempi instituutio.

Maailma, Suomi, media ja journalismi ovat käyneet läpi suunnattoman murroksen Karpon toimittajan uran aikana. Karpon tarina on kuin läpileikkaus tästä dramaattisesta muutoksesta – ja samalla muistutus siitä, miten toisenlainen maa Suomi oli vielä vähän aikaa sitten. Elokuva Karpo nostaa karvahattua rohkealle ammattilaiselle, jolla oli asiaa.

Elokuvan levittää elokuvateattereissa Finnkinon elokuvalevitys ja sen oikeudet omistaa Scanbox Entertainment.

-->