Hector saa Soundi-palkinnon: "Olisi aika tehdä taas biisejä"

Hector saa Soundi-palkinnon: "Olisi aika tehdä taas biisejä"

Hector saa vuoden 2021 Soundi-palkinnon. Merkittävälle suomalaiselle musiikkivaikuttajalle myönnettävä tunnustuspalkinto jaetaan nyt musiikkilehti Soundin toimesta 17. kerran. 


Kuva: Mikko Meriläinen

Heikki Harmasta tuli folk-artisti Hector 1960-luvun puolivälissä, ja hän kohosi Suomen varhaisen rocksukupolven tärkeimpien tienraivaajien joukkoon. Hänet on opittu tuntemaan sekä rohkeana ulkomaan virtauksista omaksuttujen tyylien kokeilijana ja lokalisoijana että vahvana ja omaleimaisena sanoittajana, ja hän onkin pitkän uransa aikana tehnyt runsaasti kappaleita myös muille artisteille. 

Oman merkityksen hahmottaminen ei ole koskaan helppoa, ja Hectorkin sanoo olevansa alisteinen muiden kertomille näkemyksille.

– Olen katsonut nyt Pekka Laineen Rock-Suomi-tv-sarjaa, että mihin mä siellä jonkun rockjournalistin tai kollegan mielestä sijoitun.

– Mutta itse näkisin, että olen ollut aika samanaikaisesti siinä rintamassa missä olivat Dave, Juice ja Harri Rinne sekä Pekka Streng. Suomenkielisen rockin kirjoittajien ensimmäisessä aallossa ei ollut juuri muita. Jollei sitten lasketa mukaan M.A. Nummista, Markku Intoa ja Jarkko Lainetta, jotka tekivät omanlaistaan undergroundia.

Lisäksi hän näkee merkityksensä virtausten ja soundien kokeilijana.

– Tietenkin kun olin Yleisradiossa töissä musiikkitoimittajana, niin mulle tuli Jenkeistä ja Englannista kaikki uutuudet pöydälle, joten olin etunenässä haistelemassa, missä mennään. Olin viemässä jengiä kohti uutta, mutta en kuitenkaan koskaan kokenut olevani varsinainen uudistaja.

74 vuotta keväällä täyttäneen Hectorin tuotanto levittäytyy kuudelle vuosikymmenelle. Seitsemäs on vielä korkkaamatta, sillä uutta materiaalia ei ole 2020-luvulla syntynyt. Keikkailukin on ollut koronarajoitusten takia jäissä.

Kaipuu musiikintekijäksi palaamiseen on kuitenkin kova.

– Nyt kun on ollut puolentoista vuoden täysbreikki, niin se on osittain syynä sellaiseen lukkiutumiseen. Tuntuu, että onko mun luovuus virrannut ihon läpi pois. Olen joskus sanonut, että pystyn tekemään tunnissa kuusi biisiä kenelle tahansa. Koskaan ei ole ollut tällaista.

Hän kuitenkin uskoo, että vielä se tulppa aukeaa.

– Mulla on rakkaus musiikkiin, ja on aina ollut olemassa, se pitää vain saada kaivettua esiin.

– Meillä on vene vesillä ja mökki saaristossa. Ehkä voisin muuttaa erakkona saareen ja ottaa akkarin ja nauhurin mukaan. Ei biisin tekeminen sen enempää vaadi.

Hector sanoo pohtineensa asiaa paljon myös siltä kantilta, että onko hänellä enää sijaa radioissa ja toisaalta, miten striimeihin perustuvassa maailmassa saisi kuuntelijoiden huomion.

– Joutuuko sitä tässä iässä vielä tekemään levytyssopimuksen? Sekin tuntuisi hullulta kun kaikki alustat on kuitenkin olemassa.

Maailmalla aina vain vellovat kriisit ja epäoikeudenmukaisuudet voisivat toimia laukaisevana tekijänä luovuusblokkiin.

– On mulla ollut mielessä, että kun seuraa vaikka Lukašenkaa niin herää kysymys, että mihin tämä maailma on menossa. Ihan pandemiasta riippumattakin, mitä täällä oikein tapahtuu? Pikkuisen on herännyt tunne, että jos jollain metaforistisilla tavoilla käsittelisi näitä asioita.

– Olisi aika tehdä biisejä, vaikkei ihan suoraan sanoisikaan että Putin on paska, Hector naurahtaa.

Pidempi Hectorin haastattelu löytyy osoitteesta www.soundi.fi

Soundi-palkinto:  
Soundi-palkinto on merkittävälle suomalaiselle musiikkivaikuttajalle myönnettävä tunnustus. Palkintona annettavan Taatto Taivahinen -patsaan on suunnitellut Juho Juntunen ja sen valmistaa käsityönä taiteilija Christian Jütte. Vuodesta 2005 myönnetyn palkinnon ovat Hectoria ennen saaneet Tuomari Nurmio, Alexi Laiho, Toni Wirtanen, Juhani Merimaa, Tuomas Holopainen, Ismo Alanko, J. Karjalainen, Atte Blom, A.W. Yrjänä, Jonna Tervomaa, Timo Kanerva, Jukka Orma, Jussi Lehtisalo, Jukka Gustavson, Chisu ja Paula Vesala. 

-->