Lyömäsoitinvirtuoosi Antti Mäkinen Pohjois-Amerikan ja Meksikon kiertueelle Robin Guthrien kanssa

Lyömäsoitinvirtuoosi Antti Mäkinen Pohjois-Amerikan ja Meksikon kiertueelle Robin Guthrien kanssa

Suomen yksi lahjakkaimmista lyömäsoitintaiteilijoista Antti Mäkinen lähtee Amerikan, Kanadan ja Meksikon kiertueelle yhdessä Cocteau Twins -yhtyeen perustajan ja kitaristin Robin Gutherien kanssa. Hän on yksi merkittävimmistä brittipopmuusikoista, jonka johtaman Cocteau Twinsin kolkkoa ja kiehtovaa sointia on jäljitelty kenkiintuijottelu- ja uneksintamusiikin parissa, mutta yksikään perillinen ei ole päässyt lähellekään Cocteau Twinsin magiikkaa. Robin Guthrien kynästä lähteneet sävelmät olivat Cocteau Twinsin kultakaudella merkillisen goottilogiikan sanelemia, varsin puhuttelevia teoksia. Bändi toimi vuosina 1979-1997 ja ehti julkaista yhdeksän studioalbumia sekä neljä kokoelmalevyä. Sen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yhteensä miljoonia. Nyttemmin Robin Guthrie on toiminut tuottajana sekä säveltänyt musiikkia eri projekteihin ja elokuviin. Hän on myös esiintynyt lukuisissa sävellysprojekteissaan.
Basson varteen on kutsuttu Tasmaniasta lähtöisin oleva australialainen Steve Wheeler, joka tunnetaan indiepop-yhtye Heligolandin basistina. Mäkinen soittaa rumpuja ja percussioita myös Heligolandissa. Guthrie on tuottanut viimeisimmän Heligoland-albumin.

Omalla kokoonpanolla kiertueelle lähtee myös legendaarisen post-punk/goottirock-yhtye Dead Can Dancen nokkamies, brittiläinen laulaja ja multi-instrumentalisti Brendan Perry.

Kiertuekokoonpano tulee muuttamaan Robinin ajoittain hieman kokeellisemmankin dreamy pop -tyylisen musiikin rockimpaan suuntaan. Keikkasetti tullaan esittämään taustalla pyörivän elokuvan kanssa. Guthrie on erittäin innostunut tulemaan myös Suomeen konsertoimaan. – ”Yeah, with my finnish drummer”.

Antti Mäkinen on kouluttautunut lyömäsoittajan ammattiin sekä keikkaillut ja opettanut Kreikassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi hän on julkaissut opetuslevyn lyömäsoitinharrastajille ja vastaanottanut Ackre Karin nimeä kantavan jazz-palkinnon vuonna 1997. Mäkinen julkaisi oman sooloalbuminsa vuonna 2009 ja seuraavaksi tulossa on Hammond-urkuja soittavan Ari Leinosen kanssa työstetty groove jazz -albumi ”Paron’s Royal Organs” sekä lastenlevy. Antti Mäkinen on soittanut rumpuja ja percussioita Yö-yhtyeessä vuosina 2002-2006 sekä esiintynyt lukuisissa eri levytys-/TV-projektissa eri puolilla Eurooppaa. Tällä hetkellä Antin tärkeimmät projektit Pariisissa ovat Kirill Zaporov trio sekä Phil Hilfiger jazz quortet.

Mäkinen kertoo ennen kiertuetta kihelmoivistä tunnelmista: ”Paikat, joissa esiinnymme ovat isoja, eikä pizzerian nurkkaukseenkaan tarvitse varautua. Itse odotan ehkä eniten toista keikkaa, joka on New Yorkissa, legendaarisessa Fillmoressa sekä Toronton Opera House -iltaa. Eipä liene valittamista Mexico Cityssäkään. Mukaan kiertueelle sain Kumun suomalaisen vuolukivivirvelin, jonka soundi mielestäni sopii Robinin musiikkiin täydellisesti. Tuollainen lämmin ja hyvin reagoiva, leveäkin, ja josta tarvittaessa löytyy potkua Robinin taitaville kitaravalleille. Robinin ensimmäinen kysymys tästä oli -öööö, paljonko se painaa?”

Kokoonpano:
Robin Guthrie – kitara
Steve Wheeler – basso
Antti Mäkinen – rummut

Kiertue:
30.5. Sixth & I Historic Synagogue (Seated), Washington, DC, USA
31.5. Fillmore at Irving Plaza, New York, NY, USA
1.6. Paradise Rock Club, Boston, MA, USA
3.6. Le National, Montreal, QC, CANADA
4.6. Opera House, Toronto, ON, CANADA
5.6. Metro, Chicago, IL, USA
8.6. Neumos, Seattle, WA, USA
9.6. Venue, Vancouver, BC, CANADA
10.6. Doug Fir Lounge, Portland, OR, USA
12.6. Bimbo’s 365, San Francisco, CA, USA
13.6. El Rey, Los Angeles, CA, USA
14.6. Belly Up, Solana Beach, CA, USA
16.6. Mexico Metropolitan Theatre, Mexico City, MEXICO

www.robinguthrie.com