Ratas Music Group – uusi suomalainen musiikkiyhtiö

Ratas Music Group – uusi suomalainen musiikkiyhtiö

Ratas Music Group Oy on kolmen musiikkialan konkarin luotsaama uudenlaisella periatteella toimiva kotimainen musiikkiyhtiö. Alan pioneerit Epe Helenius (Poko Rekords levy-yhtiön perustaja ja musiikkikustantaja) ja Gabi Hakanen (Inkfish studioiden osakas, tuottaja ja EMI Finlandin kotimaisen tuotannon päällikkö vuosien ajan) päättivät syksyllä 2009 yhdistää kokemuksensa ja tietotaitonsa vastaamaan ajan haasteita: syntyi Ratas Music Group.
Heinäkuun 2010 lopussa Wemppa Koivumäki (EMI:n entinen toimitusjohtaja ja Musex:n hallituksen pj) pyydettiin mukaan Ratakseen ja hänet nimitettiin samalla yhtiön toimitusjohtajaksi. Epe Helenius toimii hallituksen puheenjohtajana, Gabi Hakanen yhtiön tuotantopäällikkönä ja hallituksen jäsenenä.

Artistit mukana omistamassa Ratasta
Artisti tarvitsee uransa eri vaiheissa levy-yhtiöltään hyvin erilaisia asioita. Ratas pyrkii erilaisilla yhteistyömalleilla palvelemaan niin asemansa jo vakiinnuttaneita artisteja kuin tulevaisuudenkin nimiä. Perinteisten artistirojaltien sijaan Ratas Music Group Oy:n yhteistyösopimuksen taloudellinen puoli perustuu voitonjakoon artistien kanssa. Tämän lisäksi osa Rataksen artisteista on myös kutsuttu osakkaaksi yhtiöön ja 40% yhtiön omistuksesta kuuluu artisteille, kuten myös kaksi hallituspaikkaa viidestä. Yhtiön kiinteät toiminnot ja niiden auheuttamat kulut on minimoitu. Sen sijaan yksittäisten julkaisujen tuotantoon ja markkinointiin panostetaan sekä projektikohtaisesti pyritään kiinnittämään alan huippuosaajia. Vastaavanlaiselle musiikkiyhtiön toimintamallille ei ole olemassa kansainvälistä eikä kotimaista esikuvaa.

Julkaisuja syksyllä 2010
Rataksen julkaisutoiminta pyörähtää käyntiin syksyllä 2010. Ensimmäiset albumijulkaisut ovat Olli Lindholmin soololevy ”Maailma on kaunis” (08.09.), Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtyeen ”Kaipuun vuosirenkaita” (29.09.), Jussi Hakulisen ”Tähtipölyä” (06.10.) ja Tuomari Nurmion ”Paratiisin puutarha” (20.11.). Ensimmäinen aikaisemmin levyttämätön artistikiinnitys Ratakselle on helsinkiläinen rock-yhtye The Blanko, jonka debyyttisingle on nimeltään ”You & I” (09.08.).

Tuomari Nurmio kommentoi uutta musiikkiyhtiötä: ”Mä lähdin messiin tähän lafkaan, koska yhteistyö Gabin kanssa on ennenkin sujunut tehokkaasti ja mutkattomasti. Mun on myös saatava omat hommani vihdoinkin ajan tasalle myös netissä. Lisäksi tää uudentyyppinen yhtiömalli kiinnostaa. Mukavaa nähdä mitä se tuo tullessaan.”

Juha Lehti: ”Meillä alkoi yhteistyö 20 vuotta takaperin herra Hakasen kanssa, joten miksi rikkoa toimivaa komboa. Nythän me päästään kurkistamaan myös hiukan kulissien taakse, näin levymoguleina.”

Epe Helenius: ”Rataksessa lähtökohtamme on yhdistää artistikeskeisyys, naivi idealismi, rakkaus musiikkiin, vuosikymmenien aikana hankittu rautainen ammattitaito, muuttuvien markkinoiden tuntemus ja uuden teknologian osaaminen.”

Ratas Music Group Oy:n fyysisten tuotteiden jakelusta ja myynnistä vastaa Oy EMI Finland Ab ja digitaalisesta jakelusta maailmanlaajuisesti norjalainen Phonofile / Artspages.

www.ratasmusic.fi