Rumba-lehti täyttää 25 vuotta!

Rumba-lehti täyttää 25 vuotta!

Juhlan kunniaksi: Nisse M -kirja, valtaisat juhlallisuudet Helsingin Apollo Live Clubilla 30.10. ja synttärilehti 31.10.!

Ajankohtaisena, kantaaottavana ja keskustelua herättävänä musiikkimediana jo vuodesta 1983 tunnettu RUMBA täyttää lokakuussa 25 vuotta. Rumba on tarjonnut tähän mennessä liki 600 numeroa musiikin aktiivikuluttajille musiikkiaiheisia tarinoita, juttuja ja arvioita. Lehti on herättänyt sekä artisteissa sekä lukijoissa niin rakkautta, raivoa, närkästystä kuin ihailua.

Rumba on nostanut ennakkoluulottomasti esille uusia kiinnostavia kykyjä Suomesta ja maailmalta ja ollut omalta osaltaan rakentamassa monien merkittävien artistien uraa.

Lehti syntyy
Lehden perustivat Miettinen, Leena Lehtinen, Kari Kivelä ja Rami Kuusinen syksyllä 1983. Rumban henkiseksi ja moraaliseksi selkärangaksi muodostunut Rami Kuusinen poistui keskuudestamme vuonna 1996. Kuusinen johti lehteä elämänsä loppuun asti.

Rumban ensimmäisessä kannessa komeili silloin Musta Paraati -yhtyeessä laulanut, sittemmin mediapersoonana tunnettu Njassa.

Alusta asti Rumba on ollut käsittelytavassaan kärkäs ja ärhäkkä. Tyylillisesti ja kieliopillisesti ehdoton ja tarkka. 2000-luvulla Rumba on muuttunut tabloid-julkaisusta kiiltäväkantiseksi nelivärilehdeksi, mutta alkuperäinen asenne on säilynyt.

Kasvattajaseura
Rumban tekijöiksi ovat lehden alkumetreiltä lähtien pestautuneet maan lahjakkaimmat kyvyt. Muun muassa Kari Hotakainen, Simo Frangen, Pasi Heikura, Juha Itkonen, Arto Nyberg, Jyrki Lehtola, Santtu Luoto ja Ilkka Mattila ovat tuttuja nimiä Rumban sivuilta vuosien varrelta.

Musiikkiaviisi on toiminut paitsi artistien ja lukuisten kirjoittajien myös valokuvaajien kasvualustana. Rumbaan kuvanneita, sittemmin muualla nimeä saaneita ovat muun muassa Riitta Sourander ja Jouko Lehtola.

Oma tinkimätön tyyli – välillä roiskuu kun rapataan
Rumba on media, joka on aina pyrkinyt olemaan kriittinen. Se on osannut hämmentää pakkaa tempaisemalla rohkeasti keskustelun alle arvaamattomia, arkoja ja pyhiäkin aiheita. Viime vuosinakin lehti on nostanut kanteensa yllättäviä aiheita ja kasvoja Pate Mustajärvestä Lauri Tähkän ja Kakkahätä-77-Teemun yhteishaastatteluun.

Aina artistit eivät niele Rumban ”huonoja” levyarvioita, ja joskus Nisse M:n hampaisiin joutuminen on saanut raivon partaalle. Muistijälkiin on piirtynyt myös Yö-yhtyeen Olli Lindholmin Rumbassa lausuma sitaatti koskien porilaista toimittajaa. Kommentti vei miehen raastupaan, jonka seuraamuksia makseltiin ”Olli kuiville” tukikonsertin tuotoilla.

”Rumban historia on täynnä tapahtumia ja sattumia, mutta yksi asia on ja pysyy: Rumba tarttuu rivakasti ajankohtaisiin aiheisiin ja tarjoaa ne lukijoille tuoreeltaan”, kommentoi Rumban nykyinen päätoimittaja Viljami Puustinen.

Ei pelkkä lehti
Rumba on piristänyt suomalaista musiikkikulttuuria muillakin tempauksilla. Syksyllä 2005 lehti järjesti soittoaikaäänestyksen, johon vastasi yli 5 000 livemusiikin kuluttajaa. Viesti oli selvä: keikat alkavat etenkin arkisin liian myöhään. Tämän jälkeen kaikki Suomen merkittävimmät rock-klubit ovat aikaistaneet esiintymisaikoja.

Rumba on ollut myös mukana järjestämässä nousevia musiikintekijöitä palkitsevaa Femmagaalaa alusta asti ja järjestänyt liverintamalla omia tapahtumia klubeista kiertueisiin.

Rumban vuosittaiset lukija- ja kriitikkoäänestykset nostavat perinteisesti esiin niin sankarit kuin inhokit. Musiikki & Media -tapahtuman alla vuodesta 2001 järjestetty Vuoden vaikuttajat -äänestys puolestaan kertoo, kenellä on valta suomalaisessa musiikkibisneksessä.

Tuoreimpia tempauksia on tämän vuoden alussa lanseerattu Rumban oma Albumilista, joka tilastoi tuoreeltaan erikoislevykauppojen myyntiluvut.

Juhlan kunniaksi
Yksi lehden seuratuimmista palstoista on Nisse M. Rumban pitkäaikaisimman avustajan kootut havainnot alan toimijoista on nyt tallennettu yksiin kansiin. Rumban 25-vuotisjuhlien kunniaksi Johnny Kniga julkaisee lokakuussa Markku Halmeen toimittaman Nisse M -kirjan, joka on herkkuopus kaikille takahuonetirkistelijöille.

Rumban 25-vuotisjuhla huipentuu Helsingin Apollo Live Clubilla 30.10. Juhlaan saapuu kansakunnan kovin pop- ja rock-edustus sekä lukuisa joukko muita tuttuja kasvoja ja ääniä. 31.10. ilmestyy Rumban 25-vuotisjuhlanumero, joka on niin sisällöltään kuin ulkonäöltään erittäin rumbamainen ja luotaa lähihistoriaa raikkaalla otteella.

FAKTAA RUMBASTA:
– perustettu Helsingissä vuonna 1983
– lehteä julkaistu tähän mennessä liki 600 numeroa
– perustajina toimivat Rami Kuusinen (R.I.P.), Miettinen, Leena Lehtinen, Kari Kivelä
– päätoimittajat:
1983-1984: Rami Kuusinen (R.I.P.), Miettinen, Leena Lehtinen, Kari Kivelä
1985-1987: Rami Kuusinen ja Leena Lehtinen
1987-1996: Rami Kuusinen
1996-1999: Ilkka Mattila (vt.)
2000-2001: Jari Mäkäräinen
2001-2006: Mikko Aaltonen
2006- Viljami Puustinen

Rumba-lehteä kustantaa Pop Media Oy, joka on musiikki- ja elokuvasisältöihin keskittynyt viihdemediayhtiö. Pop Median muut julkaisut ovat musiikkilehdet Inferno ja Rytmi, elokuvalehti Episodi ja molemmat aihealueet käsittelevä Como. Lisäksi yritys julkaisee vuosittain laajalevikkisen Festarilehden ja tuottaa verkkoon monipuolista portaalia nimeltään Viihdeimperiumi.fi

www.rumba.fi
www.popmedia.fi

Pressikuvat:
www.rumba.fi/press

-->