Spede Pasasesta elokuva

Spede Pasasesta elokuva

Viihteentekijä Pertti ’Spede’ Pasasesta on tekeillä kokoillan elokuva. Uraauurtavaa työtä elokuvatuottajana, ohjaajana, käsikirjoittajana, näyttelijänä, koomikkona, lauluntekijänä ja keksijänä tehnyt Pasanen on yksi aikamme monialaisimmista viihteen ikonisista tekijöistä.

Spede-elokuva pureutuu Pasasen lukuisiin töihin televisioiden sketsiviihteestä elokuvakomedioihin. Suurimmaksi ilmiöksi nousi Uuno Turhapuro -hahmo, jonka ympärille Pasanen tuotti 19-osaisen elokuvasarjan. Uunon ohella monet muut elokuvat ja tv-viihdeohjelmat kuten Spede Show ja Speden Spelit olivat aikansa katsojamenestyksiä. Spede-elokuva tarkastelee Pertti Pasasen innovatiivisinta kautta 1960-luvulta Uuno Turhapuro -elokuvien läpimurtoon ja seuraa kulissien takana hänen väsymätöntä taisteluaan viihteen puolesta ajan elokuvataidepiirejä vastaan.

”Minua ovat aina kiinnostaneet elokuvissa johonkin asiaan erittäin intohimoisesti suhtautuvat henkilöt. Elokuvien tekeminen on pohjimmiltaan erilaisten luovien ihmisten tiimityötä ja juuri se tekee Speden tarinasta niin mielenkiintoisen”, kommentoi elokuvan ohjaaja Aleksi Delikouras.

Tekijöille on ensiarvoisen tärkeää, että päähenkilön lähipiiri tukee hanketta. ”Tuotantoyhtiön kanssa käymieni keskustelujen perusteella olen iloinen elokuvahankkeesta ja vakuuttunut, että isän uskomattomalle tarinalle on löytynyt oikeat tekijät ja oikea näkökulma”, kommentoi Pasasen tytär Pirre Pasanen

Spede Pasanen menehtyi 71-vuotiaana 7.9.2001.

Elokuvan casting ja ensi-ilta julkistetaan myöhemmin. Spede-elokuvan tuottavat Yellow Film & TV:lle Olli Haikka ja Marko Talli. Elokuvan levittää Nordisk Film. MTV3 ja C More ovat hankkineet elokuvan televisio- ja streaming-oikeudet.

”Yellow Film & TV:llä on takanaan paljon onnistumisia niin komediassa, draamassa kuin elämäkertaelokuvissa. Pertti Pasasesta kertovassa elokuvassa yhdistyvät kaikki edellä mainitut ja olen iloinen, että juuri tuottajat Olli Haikka ja Marko Talli yhdessä ohjaaja Aleksi Delikouraksen kanssa ovat tarttuneet Speden kiehtovaan tarinaan”, lisää elokuvaa levittävän Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman.

“Harva suomalainen viihteentekijä on koskettanut yhtä montaa suomalaista sukupolvea kuin Spede Pasanen. Speden henkilöyteen liittyy paljon tarinoita, jopa myyttejä. On selvää, että Pasanen oli ainutlaatuinen ja monisärmäinen persoona, josta elokuvan tekeminen on paikallaan”, pohtii MTV:n ja C Moren draamapäällikkö Jani Hartikainen.

Elokuva pohjautuu Tuomas Marjamäen Spede, nimittäin (2017) ja Uuno on numero yksi – Turhapuron koko tarina (2021) -elämänkertoihin.

-->