Yö-yhtye täyttää 30 vuotta – tuplakokoelma sekä massiivinen halli- ja areenakiertue

Yö-yhtye täyttää 30 vuotta – tuplakokoelma sekä massiivinen halli- ja areenakiertue

Yhden merkittävimmistä uranousuista 2000-luvulla tehnyt yhtye, Yö, täyttää kuluvana vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi bändi tarjoaa yleisölleen ”Kiitos ja kunnia – 30 vuotta Likaisia legendoja” -tuplakokoelman, joka sisältää Yön merkittävimmät biisit tältä vuosituhannelta. Mukana 30 biisin kokoelmalla on myös neljä uutta kappaletta mm. Antti Kleemolan säveltämä ja Mikko Karjalaisen sanoittama ”Onnen hohteessa”, joka soi parhaillaan radioissa sekä Suvi Teräsniskan kanssa tehty duetto ”Särkyvää”. Edellinen kokoelma ”Legenda” myi nelinkertaista platinaa saavuttaen 120 000 myydyn äänitteen rajapyykin. Kyseisestä kokoelmasta ja sitä seuranneesta studioalbumin nimibiisistä ”Rakkaus on lumivalkoinen” alkoi Yön uusi nousukausi, johon kuuluivat vahvasti myös muut isot kappaleet ”Rakkauden vahvistama”, ”Satukirjan sankari”, ”Rakkautta vain?”, ”Pettävällä jäällä”, ”Kiitos ja kunnia” ja ”Parrasvalot” sekä neljä massiivista konserttikiertuetta. Yö julkaisi 2000-luvulla myös ”Yhden Yön tarina” -historiikin, ”Kolmen illan varietee” -tripla-DVD:n, livelevyn ja ensimmäisen keikan vinyylinä sekä ”Yön matkassa” -dokumentin. Yön levyjä on myyty yhteensä liki miljoona, joista puolet 2000-luvulla. Yhteensä bändi on saanut kiinnitettäväksi seinilleen 23 jalometallilevyä.

Kiertue
Kokoelman lisäksi Yö juhlistaa mittavaa taivaltaan uransa huikeimmalla areena- ja hallikiertueelta, joka alkaa Tallinnan Nokia Kontserdimajasta 30.9. ja jatkuu sen jälkeen Suomessa käsittäen yhteensä 18 keikkaa. Mukana ovat maamme suurimmat esiintymisareenat mm. Helsingin Hartwall Areena, Turun HK Areena, Porin Karhuhalli ja Rovaniemen Lappi-Areena. Kiertue huipentuu m/s Baltic Princessille, joka tulee olemaan virallinen Yön ”Kiitos ja Kunnia – 30 vuotta Likaisia legendoja” -kiertueen päätöstapahtuma. Mukana kiertueella ovat bändin lisäksi vierailijat: Suvi Teräsniska, Annika Eklund ja Miina Mikkonen. Kyseessä on Yö-yhtyeen historian suurin kiertue, jossa visuaalisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja mm. tekniikka edellisiin konsertteihin verrattuna tulee olemaan nelinkertainen.

”Ajatus massiivisesta 30-vuotiskiertueesta lähti liikkeelle vuoden 2009 Iskelmäristeilyllä. Olimme esiintymässä Baltic Princess -laivalla, kun sain päähäni kysyä yleisöltä, mitä tuumaisitte jos Yö vuokraisi tällaisen laivan 30-vuotiskiertueelle? Kun yleisö vastasi mylvien ’juu’, se oli siinä. Mielestäni pähkähullu idea, mutta toteutettavissa. Se olisi hieno päätöskeikka 30-vuotisen uran kunniaksi. Yön pitkäaikainen ohjelmamyyjä Jouko Karppanen kertoi minulle konserttisalista Tallinnassa, jossa olisi mielenkiintoista toteuttaa konsertti. Silloin mieleeni juolahti, onkohan kukaan tehnyt levynjulkaisukeikkaa Tallinnassa ja vielä konsertoimalla? Ei ollut. Niinpä päätimme, että kun ’Kiitos ja kunnia 30v’ -juhlalevy ilmestyy 28.9., mehän julkistamme levyn Nokia Kontserdimajassa 30.9 keikan muodossa. Näin syksyn 2011 runko olisi valmis eli aloitus ja päätös”, kertoo kiertueen ideasta Yö-yhtyeen perustaja ja ainoa alkuperäisjäsen Olli Lindholm.

Muut juhlavuoden aktiviteetit
Yö-yhtye saa oman ”Loisto”-viinin Alkon valikoimiin 3.5.2011. Viini on saatavana niin pullona kuin hanapakkauksissakin. Viinistä tiedotetaan tarkemmin 2.5.2011.
Lisäksi Yön urasta julkaistaan juhlakirja, joka sisältää mittavan valikoiman valokuvia 30 vuoden ajalta sekä ”Yhden Yön tarina” -kirjan kirjoittajan Ilpo Rantasen kokoamia Yö-aiheisia haastatteluja yhtyeelle tärkeiltä ihmisiltä. Kirjan julkaisee syksyllä Kustannusosakeyhtiö Siltala.

Lindholm kommentoi Yön vuotta 2011:
”Toteutan nyt kaikki unelmani ja haaveeni. Päätin sen, että vain kerran orkesteri täyttää 30 vuotta. Olemme saaneet vuosien saatossa faneiltamme paljon energiaa ja kannustusta, joten meidän tehtävämme on järjestää heille sellaiset juhlat, että ne säilyvät muistoissa koko loppuelämän”.

Pitkäaikainen levy-yhtiökumppani
Yön matkassa on miltei 30 vuoden ajan ollut sama levy-yhtiö Poko Rekords. Pokon perustaja Epe Helenius kertoo yhteisestä historiasta bändin kanssa:
”Yö-yhtye viettää 30-vuotisjuhlaansa suosionsa huipulla. Se on ainutlaatuinen saavutus alalla, jossa lihavien vuosien jälkeen tulee aina laihoja, mutta laihojen jälkeen vain harvoille uudestaan lihavia. Minä olen ylpeä roolistani levy-yhtiön vetäjänä, joka on tehnyt 29 vuotta yhteistyötä Yön kanssa ja julkaissut kaikki Yön levyt.” Epe kiinnostui yhtyeestä demon perusteella ja näki kokoonpanon ensimmäisen kerran Rockin SM-kisoissa toivoen, ettei yhtye voittaisi, koska se ei ollut vielä valmis. Yö sijoittui viidenneksi. ”Tänään, lähes miljoona myytyä levyä myöhemmin valmistaudumme juhlavuoteen. Edessä on valtava määrä kovaa työtä, elämyksiä, iloja ja varmaan surujakin. Ei tällainen projekti mene koskaan käsikirjoituksen mukaan. Siitä voimme olla varmoja, että 2011 tulee olemaan unohtumaton vuosi niin Yö-yhtyeelle, sen faneille kuin myös kaikille yhteistyökumppaneille”, kertoo Helenius.

Yön pitkää uraa, syytä sen suosioon ja valtavaan menestykseen ovat monet arvailleet. Olli Lindholm antaa vastauksen asiaan: ”Kun ajattelen Yön uraa ylä- ja alamäkineen, ne ovat ne laulut, jotka ovat osa ihmisarkea. Ne on pakko tuoda suurimmille mahdollisille näyttämöille. Laulut antavat voimaa myös esiintyjälle ja mahdollistavat näinkin pitkän uran. Yön menestyksessä ei ole mitään salaisuuksia. Se on kulkenut kuin ihmiselo, usein harmaana arkena ja joskus taas onnen kukkuloilla, mutta kulkenut kuitenkin. Tämä kaikki perustuu vain ja ainoastaan työntekoon, ei taikatemppuihin tai ylisanoihin vaan työhön.”

Kiitos ja kunnia – 30 vuotta Likaisia legendoja -kiertue
30.09. Tallinna, Nokia Kontserdimaja (Matka-Vekka: myynti 13.4. alkaen, TicketPro: myynti 1.5. alkaen)
07.10. Vuokatti, Holiday Club Katinkulta Areena (www.vuokatti.fi)
08.10. Rovaniemi, Lappi-Areena (Lippupalvelu)
28.10. Lahti, Lahti-halli (Lippupalvelu)
29.10. Pori, Karhuhalli (Lippupalvelu)
04.11. Lappeenranta, Jäähalli (Lippupalvelu)
05.11. Tampere, Tampere-talo (Lippupiste)
06.11. Tampere, Tampere-talo (Lippupiste)
07.11. Tampere, Tampere-talo (Lippupiste)
11.11. Kuopio, Jäähalli (Lippupalvelu)
18.11. Kokkola, Jäähalli (Lippupalvelu)
19.11. Seinäjoki, Areena (Lippupalvelu)
25.11. Jyväskylä, Paviljonki-Areena (Lippupalvelu)
26.11. Turku, HK Areena (Lippupiste)
02.12. Joensuu, Joensuu-Areena (Lippupalvelu)
03.12. Oulu, Oulu-halli (Lippupiste, myynti 15.8. alkaen)
10.12. Helsinki, Hartwall Areena (Lippupiste)
16.12. m/s Baltic Princess (Matka-Vekka)

LIPUT
35 euroa / kpl, S-Etukortilla 31,50 euroa / kpl (max 4 lippua / kortti, myyntiaika 13.4.-30.9.2011)

LIPUNMYYNTI
Alkaa yllä mainituissa paikoissa keskiviikkona 13.4. klo 9.00.

Kuuntele ”Onnen hohteessa”: http://www.poko.fi/jukebox/play/1123/onnen_hohteessa

www.likaisetlegendat.com

LISÄTIEDOT
LEVY-YHTIÖ Emi / Poko Rekords Oy, 03 2136 800, poko@poko.fi
KEIKAT Karppanen Oy, Jouko Karppanen, 03 3122 7000, jouko@karppanen.fi
TIEDOTUS ProPromotion Oy, Taija Holm, 040 748 3435, taija@propromotion.fi