Tampereen Kalevaan ensimmäinen taiteilijatalo – Jallukkaan valitaan asukkaat tänä keväänä

Tampereen Kalevaan ensimmäinen taiteilijatalo – Jallukkaan valitaan asukkaat tänä keväänä

Tampereen Jallukasta voivat hakea vuokra-asuntoa musiikkialan toimijat ja muut esittävän taiteen ammattilaiset. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa kesäkuussa.


Kuva: Arkkitehtitoimisto Q’Ark Oy 

Tampere saa ensimmäisen vuokratalon kulttuurialan toimijoille. Elävän musiikin säätiö Elmu sr ja Y-Säätiön kokonaan omistama M2-Kodit rakennuttavat Kalevan kaupunginosaan Tampereen Jallukka -nimeä kantavan kuusikerroksisen talon. 

Tampereen Jallukka valmistuu Sarvijaakonkadulle loppukeväästä. Hakuaika asuntoihin on 8.–28. helmikuuta. Valitut asukkaat pääsevät muuttamaan taloon 1. kesäkuuta.
Asunnot vuokrataan musiikkialan toimijoille ja esittävän taiteen ammattilaisille, joiden alana on esimerkiksi näyttämötaide, tanssitaide, televisio tai elokuva. Työnä voi olla vaikkapa esiintyminen, lavastus, av-tekniikka, ohjaus, tuottaminen tai käsikirjoittaminen.

Talossa on yhteensä 39 asuntoa, parkkihalli, treenitiloja, soitinvarastoja ja muita yhteisöllisiä tiloja. Asunnot ovat yksiöitä, kaksioita ja kolmioita.

Hakijan on kyettävä osoittamaan musiikkialan tai esittävän taiteen alan ammattilaisuus, sillä kaikki asunnot ovat rajatulle kohderyhmälle tarkoitettuja ARA-vuokra-asuntoja. Myös eläkeläiset voivat hakea talon asukkaiksi. Hakemuksessa tulee todistaa työskennelleensä alalla. Hakijoita koskevat varallisuusrajat. 

Tampereen Jallukan juuret ulottuvat noin kymmenen vuoden taakse, jolloin Elmu-säätiö lähti ideoimaan musiikkialan toimijoille suunnattua vuokrataloa Helsinkiin ja sai kumppanikseen Y-Säätiön.
Helsingin Jallukka valmistui Jätkäsaareen keväällä 2017. Erinomaisen vastaanoton innoittamana Elmu sr ja Y-Säätiö päätyivät jatkamaan Jallukan tarinaa Tampereella. 

Tampereen Jallukan rakennuttamisprojekti on edennyt vauhdilla. Ensimmäiset keskustelut asiasta käytiin kaupungin kanssa kesällä 2018. 

”Tampere oli voimakkaana teatteri- ja musiikkikaupunkina ensimmäisenä mielessä, kun mietimme Jallukkaa Helsingin ulkopuolelle. Päätöstä vahvistivat kaupungin satsaukset kulttuuriin, erityisesti Kulttuuripääkaupunki 2026 -hakuhanke. Tiedossamme oli myös kaupungin nopea päätöksentekoprosessi. Kaikki tuntuu valmistuvan Tampereella etuajassa!”, Elmu-säätiön puheenjohtaja Juha Tynkkynen kommentoi. 

”Meillä on todella hyvät kokemukset Helsingin Jallukan rakennuttamisesta yhdessä Elmu-säätiön kanssa. Tässäkin projektissa on ollut alusta asti hyvä henki kaikkien toimijoiden kesken”, Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen sanoo.

Tieto taiteilijatalon rakentumisesta on otettu kentällä hyvin vastaan. ”Jallukka tulee helpottamaan monen tamperelaisen muusikon elämää”, muusikko Risto Ylihärsilä kommentoi.

Tampereen Jallukan etuja ovat markkinoihin nähden huokeammat asumiskustannukset. Lisäksi vuokrakodin mukana tulevat tiivis yhteisöllisyys, asukkaiden pieni vaihtuvuus ja oman työn luonteen huomioonottava asumisympäristö.
Jallukassa on loistava yhteishenki. Niin soittajia, soittimia, kahvia kuin lasten ulkoiluhaalareita kierrätetään käytävillä ja tapahtumissa. Lukuisat harrastekerhot täyttävät yhteiset tilat. Talon asukkaille on löytynyt soitin- ja lauluoppilaita omasta takaa. Tärkeää on myös se, että jokaisella on oma rauha, jota kunnioitetaan. En vaihtaisi mihinkään tätä yhteisöllistä asumista, enkä uusia ystävänaapureitani”, kommentoi laulaja Anna Hanski, Helsingin Jallukan pitkäaikainen asukas.

”Talon nimi tulee muusikoiden menneiden vuosikymmenien suosikkijuomasta Jallusta. Helsingissähän sijaitsee legendaarinen taiteilijakoti, jonka nimestä inspiroituneena päädyimme hyvin vapaalla otteella Jallukkaan. Ja nythän se on jo käsite”, Tynkkynen sanoo nauraen. 

Asuntohaku 8.-28.2.
Muusikot: https://jallukka.fi/
Muut kulttuurialan ammattilaiset: https://m2kodit.fi/tampereenjallukka

Pressikuvia: https://www.dropbox.com/sh/1tbmpe0sq0i6iwx/AABhNjtRbTyA8Z5p3AyGrmoga?dl=0
Krediitti: Arkkitehtitoimisto Q’Ark Oy

-->